Oksidacijska stabilnost naravnih maščob in olj
2. november 2020
Kako z uporabo Rancimat metode ocenite kvaliteto naravnih maščob in olj?
Merjenje stabilnosti
Visokokakovostne maščobe in olja, bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami so ene izmed osnovnih komponent številnih naravnih kozmetičnih izdelkih. “White paper” opisuje, kako na podlagi parametra, t.i. indukcijskega časa ocenite oksidacijsko stabilnost maščob in olj. Ta parameter vam pomaga zagotoviti vrhunsko kakovost izdelkov.
Prenesite si brezplačni "White Paper"
Klasična parametra, kot sta kot sta kislinsko in peroksidno število opisujeta le trenutno stanje olj in maščob. Uporabimo jih lahko za približno oceno oksidacijske stabilnosti, ki je pomemben parameter za določitev kvalitete izdelka. Indukcijski čas je dodaten parameter, ki nam pomaga ovrednotiti kvaliteto izdelka.
Analiza z Rancimatom poteka tako, da vzorec segrevamo in tako pospešimo proces oksidacije. Po določenem času se sproži oksidacija in se sprostijo hlapni stranski produkti. Ta čas imenujemo “indukcijski čas”. Pove nam, kakšna je stabilnost maščobe ali olja in kako se bo s časom obnašalo. Če je indukcijski čas za določeno vrsto olja znan, ga lahko uporabimo kot merilo za preverjanje oksidacijske stabilnosti različnih serij.
Rancimat metoda je poimenovana po inštrumentu Rancimat, ki je bil razvit za testiranje oksidacijske stabilnosti, v tesnem sodelovanju podjetja Metrohm s prehrambeno industrijo. Rancimat metoda je v skladu z različnimi standardi, vključno z AOCS Cd 12b-92 in ISO 6886.